NewsweekДейвид РАНДЕЛ*        Майкъл ГФЕЛЕР*Сега вече е напълно очевидно, че Русия

...
NewsweekДейвид РАНДЕЛ*        Майкъл ГФЕЛЕР*Сега вече е напълно очевидно, че Русия
Коментари Харесай

КАК РУСИЯ СПЕЧЕЛИ САНКЦИОННАТА ВОЙНА СЪС ЗАПАДА

Newsweek
Дейвид РАНДЕЛ*        Майкъл ГФЕЛЕР*

Сега към този момент е изцяло явно, че Русия преодоля западните наказания, които бяха въведени, с цел да срутен стопанската система й и да я принудят да се изтегли от Украйна. Но вместо упования колапс, съветската стопанска система стремглаво пораства. Брутният вътрешен артикул (БВП) на Русия скочи през третото тримесечие на 2023 година с цели 5,5% - впечатляващ резултат. Окончателните данни за цялата година към момента не са оповестени, само че растежът на съветския Брутният вътрешен продукт през 2023 година би трябвало да надвиши 3%. По подигравка на ориста руснаците се оправят по-добре от тези, които въвеждаха наказания против тях. През 2023 година стопанската система на Съединени американски щати набъбна с 2,4%, стопанската система на Германия даже се сви. А растежът в Европейския съюз като цяло е под 1%. Вместо да изтегли войските си от Украйна, Русия усили числеността на контингента от 190 000 военнослужещи през февруари 2022 година до над 600 000 през днешния ден.
От февруари 2022 година до февруари 2023 година западните страни вкараха най-обширния набор от наказания против Русия след Втората международна война. Но даже точковите ограничения против няколко хиляди съветски жители, предприятия и държавни институции доведоха единствено до умерена криза през 2022 година, която руснаците бързо преодоляха. Как съумяха да го създадат? Много просто.

Руснаците имат доста злато, зърно, нефт и другари

и те ловко се възползваха от всичко това, с цел да заобиколят глобите. Показателно е, че всяка надеждна прогноза можеше да го планува.
През март 2022 година членовете на Г7 замразиха запасите на Централната банка на Русия на стойност 300 милиарда $ - към половината от валутните запаси на Русия в оня миг. Предполагаше се, че това ще смаже " на прахуляк " рублата. Нищо сходно не се случи. Вместо това Централната банка на Русия побърза да обвърже рублата със златото и да поддържа този ход с обширни златни запаси и индустриални мощности. Обвързването действаше единствено три месеца, само че обезпечи на Москва време, с цел да пренасочи енергийните потоци от Европа към Азия и да преустрои и приспособи към глобите останалата част от стопанската система си.
Почти незабавно Русия насочи търговията с енергоносители към Китай и Индия, предлагайки им обилни отстъпки. Днес в тези две страни се насочва 90% от износа на съветския недопечен нефт. Преди Европа получаваше 40% от съветския експорт, в този момент - единствено 4-5%. За да избегнат наказванията на Запада против корабоплаването и застраховането, руснаците събраха великански " горист флот " от петролни танкери, купувайки и наемайки стотици кораби, които не подлежат на наказания. По данни на интернационалната организация по енергетика

Русия изнася 7,5 милиона барела нефт на ден

единствено малко по-малко от Саудитска Арабия.
Руснаците демонстрираха също досетливост и се обърнаха към другари като Иран, Турция, Китай, Северна Корея и Киргизстан за помощ при прехвърлянето на високотехнологични артикули - микрочипове, дронове и коли. Така вносът на западни коли и аварийни елементи в Киргизстан набъбна през първите девет месеца на 2023 година с цели 5500%.
Русия остава най-големият производител и експортьор на диаманти в света. Цяла лавина от наказания едвам помръдна добива им и съвсем не се отрази на приходите на страната. И най-после, след разпадането на руската система от групови селски стопанства, Русия стана най-големият експортьор на пшеница в света. Въпреки западните наказания делът на Русия в международния експорт единствено се е нараснал през последните две години. Благодарение на световното стопляне Русия преди малко събра следващата рекордна годишна продукция от зърно и се надява да усъвършенства резултатите, защото Сибир продължава да се затопля.

На Путин не му пука за белите мечки
 
той има задоволително от тях.
Натовското " оръжие знамение ", било то ракетни системи за залпов огън HIMARS или танкове " Леопард ", не донесе триумф на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. А дипломацията не съумя да изолира Русия: Москва преглежда цяла купчина заявки за присъединение към БРИКС. Икономическата война приключи с неуспех.
Към днешна дата активите на Централната банка на Руската федерация в западните страни са замразени, т.е. не могат да се употребяват, само че към момента принадлежат на Русия. Някои външнополитически съветници оферират те да бъдат иззети и предадени на Украйна. Независимо какво ще кажат законодателите по този въпрос, това е най-глупавото желание. Изземването на активите на съветската Централна банка ще тласне на практика всички страни да търсят опция на $ като аварийна валута. Това няма да е елементарно, само че когато над теб надвисне опасността да загубиш всичките си средства, в случай че единствено разгневиш Вашингтон, то позитивно ще се откри метод. И сигурно нищо няма да сплоти по-силно съветския народ в ненавистта към Запада, в поддръжката за Путин и решимостта да продължи бойните дейности от кражбата на техните мъчно извоювани пари.

Как съгласно вас ще реагира Путин?

Е, за начало той ще конфискува всички западни активи в Русия. Готово ли е Министерството на финансите на Съединени американски щати да компенсира загубите на техните притежатели (предимно германци)?
Санкциите костват на ниска цена и са лесни за въвеждане, само че те рядко работят. Въпреки че основават усещане на съществени ограничения, в реалност това е единствено икономическа проява. И сигурно те не трансформираха обстановката в Украйна. В Киев привършват хората, парите, артилерийските снаряди и даже времето. Време е Западът да престане да отпуска пари на човек с дупка в джоба.

* Дейвид Рандел - някогашен дипломат на Съединени американски щати в Саудитска Арабия и създател на книгата " Визия или мираж: Саудитска Арабия на кръстопът "
* Майкъл Гфелер - някогашен политически консултант на Централното командване на Съединени американски щати, служил 15 години в Съюз на съветските социалистически републики и някогашните руски републики
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР